Your Personal Wine Counselor
Visit website : www.yourpersonalwinecounselor.com
Biologische - Biodynamische - Natuurwijnen
Biologische wijn
Een wijnboer die biologisch werkt, behandelt zijn wijngaard, druivenstokken, druiven en wijn zo natuurlijk mogelijk. Zo gebruikt hij geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen (pesticiden, herbiciden, insecticiden) om ziekten of insecten in de wijngaard te bestrijden. In plaats daarvan kiest de biologische wijnboer voor natuurlijke oplossingen, o.a. natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes die bladluizen lusten.
Het sulfietgebruik is ook sterk beperkt in vergelijking met de conventionele wijnen. Conventionele wijnen hanteren limieten tot maximaal 150 mg/l bij rode wijn en 200 mg/l bij witte wijn. Bij de biologische wijnen moeten deze waarden minstens 50 mg/l lager liggen. Sommige van onze wijnmakers gaan echter beduidend verder en voegen nauwelijks of helemaal geen sulfiet toe aan de wijn.
Biodynamische wijn
De biodynamische wijnbouw hanteert dezelfde uitgangspunten als de biologische wijnbouw, maar gaat nog een aantal stappen verder. Deze benadering is gebaseerd op de antroposofische theorie van Rudolph Steiner. Een wijn wordt beschouwd als ‘biodynamisch’ wanneer alle werkzaamheden in de wijngaard en in de kelder worden afgestemd op deze kosmische cycli.
Net als in de biologische wijnbouw ligt ook in de biodynamische wijnbouw de focus op de vitaliteit van de bodem. Om de levenskracht van de bodem te optimaliseren gebruiken biodynamische wijnbouwers naast compost ook allerlei biodynamische preparaten.
Natuurwijn
Natuurwijn hanteert als uitgangspunt: wijnen met minimale interventies. Bij natuurwijnen worden er geen producten toegevoegd aan de vinificatie. Enkel een minieme toevoeging van sulfieten (< 30mg/l) net voor de botteling, wordt getolereerd.